Logo Kurier Iławski

Pierwsza strona
INFORMACJE
Opinie
Kurier Zdrowia i Urody
Papierosy
CENNIK MODUŁOWY
Ogłoszenia drobne
Ogłoszenia modułowe
Stopka
Wyszukiwarka
FORUM

INFORMACJE
Podpalacz szaleje po mieście
Przewodniczący Roman Brzozowski odwołany!
Droga ekspresowa S5 dzieli ludzi zamiast łączyć
Trująca roślina rośnie wszędzie
Czy dziki oszalały?
Chciał podpalić swoją żonę...?!
Wysadzili bankomat
Zginęli oboje pod kołami pociągu
Droga ekspresowa S5. Wybrano korytarz Ostróda-Grudziądz
Komu renta alkoholowa
Czy pogrąży nas paraliż drogowy?
Jakub Kaska nowym dyrektorem centrum sportu i turystyki
Hulajnoga na szczycie lokalnej drabiny problemów
Dajemy chorym światło
Nowy komendant policji ma głos!
Skłóceni przez drogę ekspresową
Grypa rozkręca się na rekord
Personalny skandal w policji powiatu
Tragedia między peronami dworca kolejowego PKP
„Czas na naszą historię”
Więcej...

Forum

33598. 
Odnośnie wpisu numer: 33579

Kandydat na posła Piotr Żuchowski otrzymał potężną darmową reklamę w sztucznie dmuchanej sprawie nieistotnego pociągu - na styl niegdyś "małej Madzi z Sosnowca".
Wojna wewnętrzna z Polską trwa na wielu różnych odcinkach.
 Agent J-23
 Iława, Czwartek 03-09-2015

33597. 
Odnośnie wpisu numer: 33590

Nowe czasy, nowe problemy

Marchewka w szkole i brak słodyczy dają możliwość rozwinięcia przedsiębiorczości u najmłodszych. Szkoda, że tej "cwaniackiej sprzedaży nielegalnych Grześków" czy kanapek z majonezem daje piękne pole do popisu dla dzieciaków i możliwość zarobienia więcej niż kieszonkowe (rynek szkolnych sklepików to około 2 miliardy złotych).

Złoty Pociąg, eeehhhh jeśli jest tam bursztynowa komnata to warto. Zawsze warto odkrywać historię, mnie najbardziej w całej tej sprawie interesuje bursztynowa komnata oraz dokumenty jakie tam mogą być, złoto jest jedynie dodatkiem.

Matko Polko mam nadzieję, że Twoje statystyki nie odzwierciedlają rzeczywistości i że należysz do tych 25%. Pytania w referendum są bardzo istotne i wywołają potężny wpływ na przyszłą Polskę. Pytania są skonstruowane czy jesteś za. Za zawsze lepiej się kojarzy z przeciw i oportunizmem, taka drobna zagrywka psychologiczna.

Pytanie ostatnie: „za wprowadzeniem zasady ogólnej rozstrzygania wątpliwości co do wykładni przepisów prawa podatkowego na korzyść podatnika” czytaj w ten sposób, "czy chcesz, aby duże firmy i sprytni przedsiębiorcy nie płacili podatków". oczywiście na fali złego US można to czytać jako "czy chcesz sprawiedliwości za czyny bezdusznych urzędników". Oczywiście wiadomo, że wiele spraw US zawalił i źli urzędnicy doprowadzili wiele firm do upadku, ale czy lepiej jest to naprawić, czy zwolnić z płacenia podatków potężną grupę osób sprytnych? Moja odpowiedź brzmi NIE, jestem przeciwny cwaniactwu.

Kolejne dwa pytania: "za wprowadzeniem jednomandatowych okręgów wyborczych w wyborach do Sejmu" oraz czy są „za utrzymaniem dotychczasowego sposobu finansowania partii politycznych z budżetu państwa”. Pytanie powinno brzmieć czy jesteś za oddaniem Polski PO oraz PiS na najbliższe lata, bo w tym kształcie przepisów inne partie nie będą miały żadnego wpływu na Polskę ani szans, by coś zmienić.

Pytanie czy jesteś za zmianą sposobu finansowania. Zmianą na co? Pytanie tak otwarte jak tirówka na zakręcie. Powstałe tylko po to, aby odpowiedzieć 3x tak, co byłby dla Polski - moim zdaniem - katastrofą.
 Aleksander Krygier, lat 41
 Iława, Czwartek 03-09-2015

33596. 
Odnośnie wpisu numer: 33592

15 sierpnia to państwowe święto wojska polskiego ustanowione na okoliczność zwycięstwa Polaków przez zryw ogólnonarodowy w bitwie warszawskiej w 1920 roku. Święto, wprowadzone ustawą Sejmu RP z 30 lipca 1992 roku, jest dniem wolnym od pracy. Dzień ten jest również świętem kościelnym, określonym jako Wniebowzięciem Najświętszej Marii Panny, które zostało ustalone w VII wieku w Rzymie.

Problem czczenia przez Polaków, a szczególnie przez obecne młode pokolenie świąt narodowych, choć nie przez wszystkich, wynika z głębokiego braku poczucia tożsamości narodowej, społecznej a nawet rodzinnej. Pragnę podzielić się w tym miejscu z Wami refleksją nt. naszej osobistej, dalej – społecznej i obywatelskiej tożsamości.

Tożsamość osobista, to nic innego jak moje jestestwo, inaczej natura, z niepowtarzalnymi cechami osobowymi i fizycznymi, też jedynymi zachowaniami i postawami wreszcie. To moja odrębność, czasem unikalność i niepowtarzalność. Warto zamyślić się nad korzeniami naszej tożsamości, czyli mojego ja. Ona zakorzeniona jest w mojej rodzinie, jej wartościach; ale nie tylko – też w środowisku szerszym jak rodzina, czyli w społeczeństwie.

Tożsamość jest przekonaniem o tym kim jestem, skąd jestem, kim byli moi rodzice dziadkowie, co robię, jak myślę, czuję, do czego dążę wreszcie. To na tym budowana jest tożsamość osobista, moja. Jeśli droga jest mi ta ziemia, ta Iława, ten kraj, to będę miał poczucie przynależności. A jeśli jest odwrotnie, to domyślcie się sami.

Uświadomienie sobie więzi łączących mnie z innymi osobami, dostrzeżenie wreszcie poczucia przynależności do grupy (rodziny, grupy uczniowskiej, grupy zawodowej, społecznej, do narodu) stanowi podstawę formowania się mojej tożsamości.

Jeśli Polakom nie zaszczepiono tego poczucia więzi, to proszę nie dziwmy się temu, że dla nas każde święto narodowe, jest co najwyżej dniem wolnym od pracy, dniem do grillowania, i tyle.
 Feliks Rochowicz
 Iława, Środa 02-09-2015

Fatal error: Call to undefined function autolink() in /guestbook.php on line 1288

33594. 
Panie Leszku Olszewski, odnośnie felietonu [strona 36].
Czy ten film to "Pursuit"? (alternatywny tytuł "Twist of fate") z 1989 r.